Elämyskeidas Lapin erämaassa

Elämyskeidas Lapin erämaassa

Moni Saariselän kävijä varmasti tuntee paikan nimeltä Kakslauttanen. Huhtikuiselle nelostielle näkyy jykevistä kelohirsistä rakennettu ravintola sekä iso lumilinna, jonka vieressä on iso lasinen kota. Suurin osa rakennuksista jää uteliailta näkymättömiin ja se on tarkoituskin. Vieraat haluavat kokea todellista Lapin taikaa metsän keskellä.

Vuonna 1973 Jussi Eiramolta loppui autostaan bensa Kakslauttasen vanhan puusillan kupeeseen. Hän oli palaamassa kalastusreissulta Utsjoelta ja joutui yöpymään jokivarressa. Hän ihastui siihen paikkaan niin, että päätti vuokrata palstan Metsähallitukselta ja siitä kaikki alkoi. ”Kun avasimme kahvilan vuonna 1974 meillä oli lähikylien ensimmäinen televisio ja silloin jalkapallon maailmanmestaruuskisoja katsottiin meidän kahvilassa isolla joukolla, osa porukasta joutui katsomaan ulkona päätyikkunoista käsin”, Jussi kertoo alkuvuosista. ”Meillähän oli tarjota heti toiminnan alkaessa myös luksusmajoitusta, kun kylmä vesikin tuli mökkeihin sisään”, Jussi toteaa pilke silmäkulmassa.

Ensimmäisestä 30 neliön ja 12 asiakaspaikan kahvilasta sekä kahdeksasta pienestä mökistä yritys on kasvanut kansainvälisesti tunnetuksi lomakyläksi nimeltään Kakslauttanen Arctic Resort, jossa on nyt 450, ensi syksynä 550 majoituspaikkaa ja alueen viidessä ravintoloissa on yli 1000 asiakaspaikkaa. Lomakylän juhlatalo on toiminut Porschen uuden automallin julkistuspaikkana, kylässä on tehty Ralph Laurenin ja Voguen muotikuvauksia sekä satoja kansainvälisiä matkailujuttuja. Kakslauttanen onkin tunnettu paremmin jo muualla maailmassa kuin Suomessa.

Asiakaskunnasta puolet tulee tänä päivänä Aasiasta, mitä varten on myös kiinaa puhuvaa henkilöstöä. Matkaajia tulee kuitenkin ympäri maailmaa noin 60 eri maasta ja kysyntä on kasvussa etenkin Yhdysvalloista sekä Aasiasta, Australiasta sekä Arabimaista.

Kakslauttasen rakennukset syntyvät omana tuotantona ja töissä on tälläkin hetkellä 20 ja kesällä parhaimmillaan noin 40 rakennusmiestä. Yhteensä omaa väkeä on parhaimmillaan yli 100. ”Meidän ongelmamme on ollut työvoiman saatavuus. Olemme työllistäneet jo kaikki paikalliset työllistettävissä olevat ja lisää tarvittaisiin. Suomesta on vaikea löytää tänne pohjoiseen väkeä, siksi suurin osa ravintola- ja vastaanottohenkilöstöstämme tulee ulkomailta”, Jussi sanoo. Muun rakentamisen ohessa Kakslauttaseen on rakennettu työntekijöille omat asunnot.

Paikallisuus on Jussille tärkeää ja siksi Kakslauttasen vieraille tarjotaan Lapin herkkuja. Porot ja hirvet sekä marjat ja sienet saadaan lähimetsistä ja kala Inarinjärvestä. ”Tarjoamme Lapin antimia, poikkeuksen teemme ainoastaan kiinalaisten vieraidemme ruokien maustamisessa, joissa käytämme sikäläisiä mausteita”, Jussi sanoo.

Alla taivaan tulien

Vuonna 1995 Jussi sai idean rakentaa lumi-igluja, joissa voi yöpyä makuupussissa lampaantaljojen päällä. Makuupussissa vieraat tarkenivat hyvin, mutta siirtyminen ulos yöllä katsomaan revontulia oli hieman haasteellista ja kylmää puuhaa, kun pukeutuminen ja riisuuntuminen tapahtui -4 asteisessa iglussa. ”Saunojemme lauteet olivat öisin täynnä lämmittelijöitä, kun vieraille tuli revontulia katsellessa kylmä. Siitä ajatus lähti, että eikö revontulia voisi katsoa lämpimästä ja vieläpä sängystä käsin. Sitten luin artikkelin lämpölaseista ja asia sitä myöten selvä, että näillä se tehdään”, Jussi kertoo lasikattoisten iglujen syntytarinaa.

Kakslauttasen lomakylässä on paljon muutakin kuin lasi-igluja. Se on kokonaisuus, joka pitää kokea ja nähdä itse. Alueella on joulupukin talo, aito sepän paja, useita savusaunoja, ratsastustallit, poroja, koiravaljakoita, kesällä kullanhuuhdontaa, useita ravintoloita ja juhlatiloja, jotka kaikki ovat erilaisia, kuin omia taideteoksia, joihin sisään astuessa voi vain hämmästellä. Rakenteilla on myös uusi liikerakennus ja näköalatorni, jonka huipulle tulee baari lasikatolla, kuinkas muuten. Uudenaikaiseen puupaanuilla verhottuun liikerakennukseen sijoittuvat matkamuistomyymälä sekä uusi taidegalleria.

Kelosta ja hirrestä veistetyt rakennukset kätkevät sisäänsä nykypäivän tekniikkaa ja sekä paljon taidetta, jota on alueella sekä ulkona että sisällä. Kakslauttasen omat kädentaitajat ja kirvesmiehet ovat koristelleet puurakennuksia lukuisin eri taideteoksin. ”Se alkoi jo vuonna 1974, ensin ovenrivoista, silloin Ylirieston Niilon toimesta ja nyttemmin puuveistoksia ja koristelua rakennuksiin ovat tehneet mm. Teuvo Tuomivaara, Risto Immonen ja Essi Korva”, Jussi kertoo puutaiteen taustoja. Lisäksi kylässä on järjestetty jo 15 vuoden ajan Arctic Art Week, jolloin tapahtumaan valikoidut taitelijat tekevät alueelle uutta taidetta puusta sekä kierrätetyistä rakennusmateriaaleista. Näiden taidetapahtumien tuotokset ovat myös jääneet koristamaan rakennusten julkisivuja sekä sisätiloja.

Ahlsell mukana Kakslauttasen kasvussa

”Meillähän on nyt ne kymmenen IV-konetta varastossa ja voisimme tilata seuraavat 17 kappaletta. Lumet kun sulavat niin saamme varastotilaakin lisää”, aloittaa Jussi jutustelun Rovaniemen Ahlsellin Kari Vahlqvistin kanssa kahvien lomassa. Kakslauttesessa on viime vuosina rakennettu paljon ja meneillään olevaan urakkaan kuuluu 27 keloiglua, liikerakennus sekä 25 uutta asuntoa työntekijöille.

Kari on vastannut Kakslauttasen tarpeista jo vuosien ajan. ”Olemme olleet mukana toimittajana LVI-tuotteissa, mutta ennen kaikkea palvelevana kumppanina. Kohteet ovat hyvin monipuolisia ja mielenkiintoisia”, Kari toteaa yhteistyöstä. Kumppanuuspaketin rakentamisessa on ollut asiakkaan sijainnin vuoksi muutama haaste, mutta niihinkin ovat lääkkeet löytyneet. ”Hyvinkäältä lähtevät tilaukset on saatu joustavasti perille Rovaniemen toimipisteen kautta. Olemme hioneet paikallisen kuljetusliikkeen kanssa toimivan konseptin, joka palvelee asiakasta mahdollisimman hyvin”, Kari kertoo.

Vaikka Kakslauttanen sijaitsee nelostien varrella, on se silti melko ylhäällä pohjoisessa, Rovaniemeltäkin on vielä matkaa 250 kilometriä. ”Ihmisten välinen kommunikaatio merkitsee paljon ja meillä yhteistyö Karin kanssa on sujunut alusta asti erittäin hyvin. On tärkeää, että tavarantoimittaja tuntee meidät hyvin, olosuhteet sekä väen työmaalla. Siksi Ahlsellin kanssa on ollut hyvä toimia. Lisäksi olemme saaneet suunnitteluapua useissa eri kohteissa, joten ei voi puhua pelkästään tavarantoimittajasta”, Jussi kuvailee yhteistyötä.

Jussi Eiramon johdolla on rakennettu Kakslauttaseen Suomen matkailun tähtituote, jonne matkustetaan ympäri maailman kokemaan jotain ainutlaatuista. Pohjoisen taivaan alla olosuhteet ovat vaativia ja rakentamisessa ei ole menty helpoimman kaavan mukaan. Ahlsell on muokannut Kakslauttaselle palvelupaketin, joka muokkaantuu asiakkaan tarpeisiin ja kehittyy. ”Äkkisältään ei tule kehitystarpeita mieleen, kun mikään ei töki”, Jussi toteaa lopuksi. Mutta Karillapa onkin hihassa parannusidea pienten pikapakettien toimittamiseen, mutta se onkin jo toinen tarina. Juttu luistaa ja kevätaurinko pilkistää keloravintolan ikkunoista.

Antti Ratia

Juttu julkaistu kesäkuussa Ahlsellin asiakaslehdessä nro 2/2017