Syyrialainen peili

Syyrialainen peili

Kuusi vuotta sitten Tampereella 15-vuotias poika kirjoitti graffiti-tekstin Amurin koulun seinään: ”Sipilä, sinä olet seuraava!” Joukko poikia oli nähnyt kuluneen kevään uutisissa, kuinka Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa oli kansa noussut kaduille vastustamaan diktaattoreitaan ja vaatimaan uutta hallintoa. Siinä onnistuen. Aikuiset puhuivat skandikeväästä.

Suomessa Sipilän hallinto oli pitänyt maata diktaattorihallinnon alla jo toisessa polvessa. Valta oli periytynyt isä Sipilältä pojalleen 80-luvun lopussa. Maassa oli ollut puutetta kaikesta. Ilmastonmuutoksen myötä yleistyneet keväthallat, sateiset kesät ja myrskyt olivat syöneet viljasadot useana vuonna peräkkäin ja työttömyys oli jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Valta oli keskittynyt pienelle piirille vanhoillislestadiolaisia Sipilän sukulaisia sekä liikemiehiä, eikä tavallisia kristittyjä ole ollut hallintotehtävissä tai missään johtavissa asemissa. Kansalaisia vainottiin Suomen turvallisuuspoliisin toimesta, katoamiset ja kidutus olivat arkipäivää. Kansalaisten mitta oli tullut täyteen vuosikymmenien sorron ja epävarmuuden seurauksena.

Pojat jäivät kiinni graffitistaan, Supo haki heidät eräänä aamuyönä kotoaan, eikä vanhemmille kerrottu mihin ja miksi heidät vietiin tai milloin heidät vapautetaan. Sana levisi ja ihmiset nousivat Tampereen kaduille protestoimaan. Sipilä määräsi armeijan hillitsemään mellakoita. Kaikin keinoin. Muutama mielenosoittaja kuoli ja useita haavoittui. Mielenosoituksia jatkettiin.

Noin 40 päivän jälkeen graffitin tehneet pojat vapautettiin vankilasta. Yksi heistä, 13-vuotias poika oli kuitenkin kuollut kidutuksessa. Poikia oli hakattu useita päiviä ja kidutettu sähköllä. Hallinnon vastaiset mellakat saivat lisää polttoainetta. Armeija tuli jälleen paikalle ja avasi tulen raskailla aseilla ja kovilla ammuksilla. Satoja ihmisiä kuoli. Sairaaloja vartioitiin ja kiellettiin ottamasta vastaan haavoittuneita. Vapaaehtoiset lääkärit hoitivat loukkaantuneita kirkoissa, joita ratsattiin ja lääkäreitä ammuttiin.

Mielenosoittajat aseistautuivat ja sota oli valmis. Protestoijat alkoivat ottaa yhteen armeijan kanssa myös Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa. Ulkomailla uutisoitiin Sipilän hallinnon ja opposition välisistä aseellisista mellakoista.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin sota on levinnyt maan laajuiseksi ja 450.000 suomalaista on kuollut. Viimeisin karmaiseva tieto on, että Vantaan tutkintavankilassa on hirtetty jopa 13.000 suomalaista toisinajattelijaa.

Sota on pirstoutunut erilaisille rintamille ja tilanteesta yrittävät hyötyä myös naapurivaltiot. Venäjä tukee Sipilän hallitusta, sillä Merenkurkusta Suomen aluevesiltä on löytynyt merkittävä öljyesiintymä, ja koeporauksista sekä pumppauksesta on tehty sopimus venäläisen Gazprom öljy-yhtiön kanssa. Venäläiset hävittäjät ovat pommittaneet hallitusta vastustavia kapinallisjoukkoja sekä siviilejä Tampereella, Lahdessa ja Kouvolassa. Sipilän armeijaa tukee myös Valko-Venäjän Rusbollah erikoisjoukot, koska Minskiin olisi tiedossa Karjalan kannaksen kautta uusi maakaasulinja Merenkurkun mittavalta öljy- ja kaasuesiintymältä.

Venäläiset ovat käytännössä pommittaneet Tampereen maan tasalle. Raunioissa ja kaupunkien liepeillä värjötellään teltoissa ja kansainväliset avustuskuljetukset pääsevät perille vain harvoin. Sipilän hallinto kontrolloi avustuskuljetuksia ja Venäläiset ovat pommittaneet myös niitä. Vahingossa. Hengissä olevia siviilejä on saatu kuljetettua huonosti turvaan.

Sipilän armeija on käyttänyt kapinnallisten taltuttamiseen tynnyripommeja, joiden riittämättömyys on synnyttänyt konttipommit. Merikontteja on lastattu täyteen räjähteitä ja niitä on tiputeltu helikoptereista keskelle asutuskeskuksia. Jos tämäkään ei ole riittänyt, käyttöön on otettu kemialliset aseet. Tappaminen ei ole tuntenut armoa ja Geneven sopimuksilla on pyyhitty takapuolta.

Pohjois-Suomea pitävät hallinnassaan saamelaiset. He hallitsevat alueita myös Ruotsin ja Norjan puolella. Sapmisisseistä koostuvat joukot ovat onnistuneet saamaan takaisin alueita Pohjois-Pohjanmaan valloittaneelta Opel-joukoilta (Oulun ja Pohjanmaan Erikoislestadiolaisvaltio), joiden tavoitteena on muodostaa Skandinaaviaan Erikoislestadiolainen kalifaatti, joka noudattaa ainoastaan ankaraa lestadiolakia. He ovat ladanneet YouTubeen videoita, missä he mestaavat helluntalaisia ja muita kristittyjä, jos eivät käänny lestadiolaisuuteen. Opel on vallanut alueita myös Ruotsista ja Norjasta. Saamelaisjoukkoja on tukenut Viro, toimittamalla NATO-aseistusta ja koulutusta. Saamelaiset eivät kuitenkaan kannata Sipilän hallitusta, vaikka Opel on heidän yhteinen vihollinen.

Ruotsin kristityt ovat myös sotatilassa taistelussa Opelia vastaan. Tämän takia moni ruotsalainen on joutunut jättämään kotinsa ja suuntaamaan kohti Keski-Eurooppaa. Ruotsalaisia ei kuitenkaan haluta sinne, koska heidän maataan pidetään turvallisena pohjoisosien sotaa ja muun maan pommi-iskuja, vainoamista tai päivittäisiä murhia lukuun ottamatta.

Opel on tehnyt iskuja myös Ranskassa ja Saksassa. Lisäksi heihin on liittynyt taistelijoita samoista maista ja muualta Euroopasta. Terrorismin vastaista sotaa on julistettu useassa Euroopan maassa.

Itä-Suomessa karjalaiset ortodoksijoukot taistelevat myös Sipilän joukkoja vastaan. Karjalaiset saavat myös tukea Norjasta ja Ruotsista, koska he haluavat vapauttaa Suomen diktaattori Sipilän hallinnosta. Lisäksi Norja ei halua öljyvarojaan uhan alle, jos Sipilän hallinto valtaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueet Venäjän tuella.

Monessa kaupungissa ympäri Suomea on myös muita uskonnollisia ryhmiä, helluntalaisia, vapaakirkkolaisia, mormoneja sekä jehovia, jotka kuitenkin pääsääntöisesti tukevat Sipilän vanhoillislestadiolaista hallitusta.

Miljoona suomalaista on paennut sotaa kotoaan pois, suurin osa naapurimaihin Venäjälle ja Ruotsiin sekä Viroon. Moni maa on kuitenkin sulkenut rajojaan ja sotaa pakeneminen on tullut entistä vaikeammaksi. EU päätti ulkoistaa pakolaisongelman Venäjälle ja muualla Euroopassa on vain pienet kiintiöt. Vanhemmat ovat lähettäneet lapsiaan salakuljettajien matkaan turvapaikan toivossa, jos he saisivat elää sodan ulkopuolella.

Suomalaisia, varsinkaan miehiä, ei mielellään haluta Eurooppaan, koska he ovat kristittyinä riidanhaluisia, eivätkä suvaitse muita uskontoja. Haluavat vain jotain kalifaattia, eivät osaa kieltä, ovat terroristeja ja hakkaavat vaimojaan. Heitä pidetään yhteiskunnan elätteinä ja paremman elämän tavoittelijoina, sosiaalipummeina. Unkari päätti keskittää Suomesta ja Ruotsista tulevat pakolaiset suljettuihin leireihin, jotta he eivät aiheuttaisi levottomuutta kantaväestön seassa.

Amerikan presidentti Trump kielsi eilen maahantulon Suomesta ja Norjasta. Vaikka ruotsalaiset ovatkin enemmistöltään kristittyjä, voivat he yhä tulla maahan, sillä hallinto ostaa miljardeilla dollareilla amerikkalaisia aseita taisteluun Opelia vastaan.

Antti Ratia

P.S. Syyriassa on sodittu jo kuusi vuotta. Uutisissa on kerrottu Assadin hallinnon ja opposition välisestä sodasta, mutta luettuani Ari Kerkkäsen Syyria ja Lähi-Itä -kirjan sekä hieman uutisia muualtakin kuin Yleltä, on sodan ja sen motiivien monimutkaisuus alkanut hahmottua.

Ajattelin sotaa niin, että kuinka se voisi tapahtua Suomessa. Mitä enemmän Syyrian ja Lähi-Idän tilanteeseen perehtyy, sitä enemmän se hirvittää ja mietityttää. Mitä pidempään sota jatkuu, sitä enemmän se muuttaa koko Eurooppaa.