Jos metsään haluat mennä nyt

Jos metsään haluat mennä nyt

Tämän kesän heinäkuu oli jonkinlainen käännekohta minulle. Näin karhun ja merikotkan ensimmäistä kertaa luonnossa. Toki piilokojusta kuvaten, mutta kuitenkin siinä oli jotain jännittävää ja maagista. Vaikka kuvausreissusta ei ole kulunut kuin jokunen viikko, niin mieli tekisi lähteä jo uudestaan. Mitä ilmeisimmin taisin jäädä koukkuun.

Suomen itärajalle on syntynyt muutamassa vuodessa luontomatkailun uusi ulottuvuus, nimittäin karhukojut. Niitä on useita Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Kuusamossa. Kojuista voi seurata, kuinka karhut, kotkat, ahmat, sudet ja muut haaskoja ravinnokseen käyttävät eläimet käyvät aterioimassa. Seisovan pöydän antimet ovat yleensä lohen perkeitä tai sikaa. Haaskoja on käytetty luontokuvauksessa kautta aikojen, mutta nyt metsiemme ravintoketjun huipulla elävien asukkien ikuistaminen on kenen tahansa ulottuvilla.

Keskustelin kojuista monien kanssa sekä ennen ja jälkeen kuvausreissun ja mielipiteet karhujen ruokinnasta jakautuivat melko tasan. Moni paikallinen oli huolissaan, aiheutuuko siitä ongelmia tulevaisuudessa. Toistaiseksi karhujen vierailut ihmisten pihoihin tai kohtaamiset hillasoilla ainakaan Kuusamossa eivät ole lisääntyneet. Sitä toki tapahtuu silloin tällöin, mutta on tapahtunut myös ennen kojumatkailun aikakautta.

Kun adrenaliini oli kojulla ensikohtaamisen jälkeen tasoittunut huomasin, että karhut ovat todella varovaisia ja säikkyjä eläimiä. Kameran suljinääniin ne olivat ilmeisen tottuneita, mutta muuten todella varautuneen oloisia. Tuntui siltä, että karhut kyllä tiesivät meidän istuvan kopissa, mutta tiesivät myös sen, ettei meistä ollut niille uhkaa. Ottakaa vaan kuvia, jos meidän iltapala-ateriointi teitä niin kiinnostaa. Ehkä eniten ne kantoivat huolta lajitoverin mahdollisesta lähestymisestä. Varsinkin karhuemo pentuineen.

Vierailu parilla kojulla vahvisti myös sen, että karhuja ei kannata pelätä. Kopin lattialle oli kerran pudonnut kuvausjalusta ja se kolaus oli karkoittanut kaikki karhut pariksi päiväksi takaisin metsän uumeniin. Todennäköisyys kohdata karhu metsässä on varmasti pieni, vaikka niitä on Kuusamossakin muutama sata. Kohtaaminen on aina monen sattuman summa.

Jos karhut, merikotkat, sääkset tai muut metsiemme uljaat eläimet kiinnostavat, niin suosittelen osallistumista esimerkiksi Kuusamon seudulla Kuusamo Opiston tai Kuusamo Nature Photographyn kuvauskursseille. Kursseilla pääsee asiantuntijoiden opastamana tapaamaan metsiemme asukit turvallisesti ja näkemään ne omassa ympäristössään. Suosittelen lämpimästi kaikille karhu-, kotka- tai sääksikuumetta poteville. Mutta varoituksen sanana vielä, että piilokojuilu voi aiheuttaa riippuvuutta!

Antti Ratia