Kun Kaukas putos puusta

Kun Kaukas putos puusta

Vuonna 1873 Mäntsälän Kaukaankoskella ruukinpatruuna Robert Björkenheimin ajatus oli etsiä Kellokosken tilan metsissä kasvavalle koivulle teollista käyttöä. Kaukaan Tehdas Osakeyhtiö aloitti toimintansa Mäntsälässä ja rakensi melko pian uuden lankarullatehtaan Lauritsalaan Saimaan rannalle. Koivusta sorvattujen lankarullien tuotanto nykyisellä Kaukaan tehdasalueella alkoi vuonna 1892.

Lankarullien tuotannosta jäi tähteeksi runsaasti puuainesta, jota aluksi käytettiin maantäytteenä ja myytiin poltettavaksi. Sorvausjätettä jäi tästä huolimatta runsaasti käyttämättä, jolloin syntyi ajatus sellun valmistuksesta kesällä 1893. Sulfiittisellun valmistus lankarullien sorvausjätteestä aloitettiin vuonna 1897. Lankarullien valmistus jatkui aina vuoteen 1972 asti, jolloin muovi lopulta syrjäytti puiset lankarullat.

Kaukaan tehtaiden tuotteet ja tuotanto ovat eläneet evoluutiota yli sadan vuoden ajan tähän päivään saakka. Matkan varrella on metsien tarjoamasta uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu, niin keinosilkkiä, jääkiekkomailoja, väkiviinaa kuin teelaatikoitakin sekä selvitty ”punaisesta kuurista” sotakorvauksien muodossa. Maailman digitalisoituminen on ilmiö, joka on pienentänyt Kaukaan paperin kysyntää ja kasvattanut sellun vientiä uusille asiakkaille kartongin ja pehmopaperin valmistukseen.

Kaukaan paperitehtaan tähtituote, Star-aikakauslehtipaperi on saanut rinnalleen toisen sukupolven tähtituotteen, uusiutuvan BioVerno-dieselin, joka on kehitetty tuotteeksi Kaukaan tutkimuskeskuksessa Lappeenrannassa. Pitkäjänteisen ja rohkean kehitystyön tuloksena dieseliä valmistetaan sellun valmistuksen tähteeksi jäävästä mäntyöljystä. Sellun valmistus alkoi aikoinaan lankarullien sorvaustähteistä ja ympyrä on sulkeutunut Kaukaalla nyt myös fyysisesti vanhalle rullatehtaalle, jonka viereen on noussut maailman ensimmäinen mäntyöljystä dieseliä valmistava UPM:n biojalostamo.

Kaukaan tehtaiden 140-vuotinen historia läpi kahden maailmansodan, suhdanteiden nousujen ja laskujen läpi on vertaansa vailla oleva kertomus suomalaisen yrittämisen sisukkuudesta, rohkeista investoinneista, kekseliäisyydestä, yhteiskunnan rakentumisesta sekä loistava esimerkki metsäteollisuuden kehitystyöstä Suomessa. Kaukaan tehtaat ovat olleet myös Lappeenrannan kaupungin kehityksen sydän, jonka ympärille yhteiskuntaa on rakennettu ja rakennetaan myös tulevaisuudessa.

 

Antti Ratia